woensdag 4 februari 2009

ICT en Valentijn!

Binnenkort is het weer zover. Valentijn, een dag dat bijna niemand laat voorbijgaan.
Nu al zijn jullie als leerkracht waarschijnlijk volop in de weer om lesmateriaal rond valentijn te vinden. Via deze weg wil ik jullie wat tips/websites meegeven.


Op deze website vind je een heleboel links naar Valentijns-sites. Ook dit is weer een Yurl. Deze term beginnen we inmiddels wel te kennen. Je vind hier heel veel valentijnsplaatsjes, een naamtester, ik hou van je in alle talen, valentijnsgedichten, valentijnskleuren, knutselwerkjes en veel meer .... Bekijk eens wat voor jou nuttig is.


Op deze Yurl vind je achtergronden rond Valentijn, Valentijns-recepten, spelletjes en puzzels rond Valentijn, Kleurplaten en knutseltips.
Je kan er ook doorlinken naar een Doe-pad rond Valentijn (kleuters + eerste leerjaar) of een Kies-pad rond Valentijn (tweede - derde/ vierde leerjaar) Dit is kant en klaar materiaal voor jullie.



Verder kan je zelf ook nog creatief aan de slag met bv

Audacity = > Spreek je eigen liefdesgedicht in?
Paint/ander tekenmateriaal => Teken je eigen valentijnskaart?
Powerpoint => Copy paste animated gifs en krijg je eigen bewegende Valentijnskaart?

Of misschien heb je zelf ook wel nog wat ideeën! Probeer het uit, integreer ICT tijdens het thema Valentijn!

Enkele educatieve spelen!

Sorteren van Afval

Robby Robot is een robotje die je gaat uitleggen op welke manier je moet omgaan met afval.   
Dit spel is geschikt vanaf het eerste leerjaar.   Je kan leeftijdgericht met het spel werken.   

Dit spel kan je als ICT opdracht integreren wanneer je lessen gaan over afvalpreventie, hergebruik, recyclage, verbranden of storten.    

Ga alvast een kijkje nemen op volgende website



Fietstest + Fietsspel:

Verkeer ook dit is een veel besproken onderwerp in onze scholen.   Een externe agent die verkeerslessen komt geven.  Extra aandacht aan het correct fietsen in de lessen LO.   Dit zijn dingen die ons niet meer vreemd zijn.   
Op het moment dat deze onderwerpen aan bod komen kan je ook door middel van ICT de fiets beter leren kennen. 

Wanneer je surft naar  http://www.traphetaf.be/ kan je heel wat teweten komen over de fiets.   
Waarom ga je met de fiets naar school?    
Wat zijn de verschillende verkeersborden +  speel het verkeersbordenspel.   
Wat zijn de verkeersregels  + speel het rulezz spel. 
Verlichting op de fiets?  Waarom? 
Hoe onderhou ik mijn fiets? 
Truck tips en preventie? 

Surf eens naar de site en wie weet staat deze site wel binnenkort tussen  je ICT-lessen. 


Tanden poetsen

Op deze website wil men de kinderen en de ouders bewust maken van het belang van een gezonde mond.   Dit gebeurt door middel van een wetenschappelijke onderbouwde maar plezante manier.  

Het spel kan je spelen met 1 of 2 personen.     
Surf er eens naartoe en speel het spel : http://www.kys.be/


Internetspel

In dit spel leren de kinderen op een unieke manier wat het internet is, hoe je moet zoeken op internet, hoe je met een browser moet werken en de basis van e-mail.   Waarom zou je de basisles internet niet eens geven door middel van dit educatief spel.    



Steffie.nl:  Steffie leert ook aan jou vanalles! 

Sommige onder jullie kennen deze website misschien wel al voor andere zal hij nog volledig nieuw zijn.   Op deze website legt steffie jullie uit hoe je op internet kunt zoeken, hoe je moet e-mailen, hoe je moet zoeken, hoe je naar het ziekenhuis moet, hoe bepaalde spelletjes gespeeld worden, etc ...   Best wel integreerbaar tijdens sommige lessen. 



Spot m'n blog

Het online spel waarmee je zo dadelijk gaat kennismaken is een simulatie.  Als je je blog aanmaakt, zullen zich een aantal situaties voordoen en moet je een aantal beslissingen nemen en keuzes maken.  Ga je een pseudoniem (nickname) gebruiken of niet?  Ga je beelden toevoegen?  Ga je reclame toelaten?  Commentaren aanvaarden?  Enzovoort.   Gelukkig zijn Remco en Gitta er ook, om je raad te geven en je te helpen, als je dat wil.  Terwijl je speelt en klikt, krijg je opmerkingen over de keuzes die je maakt.  De bedoeling is om je te tonen op welke dingen je gaat letten als je een echte blog gaat maken! 

Test het maar eens uit met je klas vooralleer je aan een klasblog begint! 


Google Earth 5.0 : Zalige nieuwe items!

Google Earth, schitterend programma als je het mij vraagt.    

Je kan door het gebruik van Google Earth reeds een educatieve meerwaarde geven aan jouw lessen.  Denk maar aan je actua,  de W.O lessen, godsdienstlessen, ... telkens men over een stad of een land praat kan je dit heel duidelijk gaan illustreren dankzij google earth.   
Je kan naar de stad toevliegen en van dichtbij gaan bekijken.  Je krijgt ook dankzij de koppelingen naar foto's en Wikipedia bijkomende informatie over de verschillende plaatsen terugvinden.   
Dit op zich was al super, maar de nieuwe versie kan nog veel meer. 

Nieuwe items: 

Met Google Eath 5.0 (beta-versie)  kan je historische beelden over heel de wereld bekijken. Google bied hierdoor de gebruikers de mogelijkheid aan om een tijdreis te maken door het opvragen van historische beelden waarin situaties in een andere periode te zien zijn. 

Informatie over de zeebodem en het zeeoppervlak afkomstig van oceaanexperts terugvinden en vereenvoudig rondreizen met audio- en stemopname is ook mogelijk geworden in de nieuwe versie. 

Onderstaande video geeft je meer informatie over de nieuwe functionaliteiten uit Google Earth 5.0 ! 



Op de website van google earth kan je ook een heleboel gadgets vinden onderverdeeld in verschillende categoriën.  Ook wel eens nuttig om door te nemen.  Het kan wel nog eens bruikbaar zijn tijdens één of andere les.  Klik hier om een kijkje te gaan nemen.

Downloaden Google Earth:  Klik hier!