dinsdag 16 december 2008

Veilig Internet: Spyware, Firewall (met antivirus)

Het internet is vaak niet zo veilig zoals je denkt!   Vaak heb je het gevoel dat je niet veel kwaad kan want uiteindelijk ... Wat doe jij verkeerd?   Je zit niet op verboden websites, download niet constant software het enige wat je doet is af en toe een mail sturen, schoolinformatie zoeken voor je lessen, je facebook up-to-date houden en alle normale dingen dat je je maar kan inbeelden.    
En als je dan op een link klikt of je je opent een programma dan heb je dat van een goeie vriend gekregen (ook al weet die niet dat hij dat naar jou heeft doorgestuurd.)  
 
Tuurlijk doe jij niets verkeerd, maar toch kan je die virussen en spyware zonder probleem binnenhalen.   
Ik stel je voor eens naar volgend filmpje te kijken.  Pas op !!! begin niet dadelijk te panikeren, hier is het er effectief om gedaan om te tonen wat mogelijk is:
 

 
 
En ja!!  Zelfs door het gebruik van Facebook kan je virussen binnenhalen.  
 
 
Spyware
 
Na het bekijken van dit filmpje wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk je computer scannen op spyware en dergelijke?   Maar hoe doe je dit?  
Er zijn heel veel spywareprogramma's.  De bekendste zijn Ad-aware and Spybot Search and Destroy.  
 
In dit filmpje zie je hoe je Spybot Search and Destroy download, installeert en gebruikt:
 
 
Download het zelf ook eens en scan je computer op spyware! 
 
 
Firewall
 
Het installeren van een Firewall houd indringers van buitenaf uit je computer.  
Er zijn verschillende soorten Firewall's.  Je hebt de standaard firewall van windows, Northon internet Security (betalend),  Zone Alarm, Comodo. 

In dit filmpje zie je hoe je Comodo gaat downloaden, installeren en gebruiken.


Het filmpje komt niet helemaal meer overeen met de realiteit.  Je moet kiezen voor het downloaden van Free Scans, tools & Downloads.   Nadien kies je: Comodo Firewall Pro .   Hij download niet alleen de firewall maar ook de antivirus.  Bij de installatie kan je kiezen of je alles installeert of Alleen de firewall of de Antivirus.  Heb  je nog geen Antivirus op je computer kan je ze beiden installeren.  Heb je wel al een Antivirus kies dan alleen voor de firewall. 
Bij de installatie zijn een paar schermen anders maar normaalgezien wijzen die zichzelf uit. 

Staat het programma je niet aan dan gooi je het weer van de computer via Start => Instellingen => configuratiescherm => Software. 

Voel je je nu al wat veiliger?  
Nu je weet dat je er zelf ook iets aan kan doen om  je te beschermen? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten